back-pain-woman-getting-after-wake-up-sick-person-with-backache-spine-unrecognizable-woman-bedroom-have-lumbar-lower-back-pain-after-sleeping

Ágyéki gerincsérv (Discus hernia)

Ez a kórkép bármely életkorban előfordulhat, a betegek háromnegyede azonban az aktív korosztályból kerül ki. A porckorongsérv főként a mozgékonyabb gerincszakaszokon (nyaki, ágyéki) alakul ki, a bordák által rögzített háti szakaszon ritkábban.

A helytelen testtartás, gyenge gerinc körüli izomzat következtében a porckorongok túlterhelődnek, degenerálódnak. A derékfájás kezdetben terhelésre, megerőltetésre jelentkezik. Egy idő után a kitüremkedő gerincsérv az ischiadicus ideget nyomja, ami intenzívebb derékfájást és alsó végtagba kisugárzó fájdalmat, izomgyengeséget okozhat. Az idegrendszeri tünetek közül megjelenhet bizonyos reflexek kiesése, zsibbadás, villámló fájdalom, érzéketlenség. Ilyenkor az egész terület gyulladt, érzékeny, a képletek felett védekező izomfeszülés alakul ki. Az előre hajlás, lábemelés kifejezetten provokálja a tüneteket.

A porckorongsérv kezelése során ismételt mozgások vizsgálatával (McKenzie módszer) megállapítjuk, hogy a mozgásszervi elváltozás mechanikai eredetű-e vagy sem. Amennyiben a gyulladás miatt minden irányú mozgás fájdalmas, gyulladáscsökkentő adása és óvatos mozgás ajánlatos. Mechanikai elváltozás esetén McKenzie módszerrel kezeljük a pácienst. Ez azt jelenti, hogy otthonában naponta többször kell végeznie bizonyos feladatokat, melyek felszabadítják az ideget a nyomás alól. A tünetek csökkenésével speciális gyógytorna gyakorlatokkal, a fokozatosság elve alapján, elkezdjük a gerinc körüli izmok erősítését.

 A törzsstabilizálás során bevonjuk a működésbe az ellustult izmokat, a tünetek csökkenésével visszaállítjuk a korábban fájdalmas és tiltott mozgásirányokat. A funkcionális gyakorlatok segítik a pácienst a mindennapi életbe, munkába, sportba való visszatéréshez. A rehabilitáció befejeztével a klienst életmód, mozgásterápiás tanácsokkal látjuk el.

FIGYELEM !

A McKenzie módszer

Az aktív gyógytornára épülő módszer alkalmas a különböző gerincproblémák kezelésére, mint pl.: lumbágó, ischiász,  nyaki-ágyéki porckorongsérv. A McKenzie módszerrel végzett vizsgálat és kezelés minden esetben személyre szóló kell, hogy legyen.

A McKenzie módszer nem izomerősítés és a feladatokat nem lehet csoportosan végezni.

A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.

Megosztom a cikket mással is:

Kapcsolódó cikkek:

Kismamatorna

A testmozgás az egészséges életmód alapvető eleme. És miért is lenne ez másképp a kismamák esetében? A terhesség alatt végzett

Tovább olvasom »
error: Védett tartalom!!!